Nou ben ik geen echte Spaanse en waren mijn tortilla's eerder 'wel aardig' dan 'Echt'.
Ambities waren er echter wel.
En dus had ik vandaag les.
Van zo'n echte Spaanse, hier in beeld:
Het begint natuurlijk allemaal met 'patatas' (aardappels), deze hoeveelheid was genoeg voor twee behoorlijke tortilla's.
De aardappels worden geschild en in kleine stukjes gesneden. Als je wilt kun je dat een dag van te voren al doen en ze onder water in de koelkast bewaren; ze schijnen dan wat minder 'plakkerig' te worden (wij deden dat vandaag niet).
Dan wat ui erbij. De hoeveelheid op deze foto is inmiddels voor één tortilla. Mijn instructrice is niet zo van de uien en gaf aan dat er op zich nog best eentje bij kon.
Je ziet hier ook goed hoe de stukjes aardappel ongeveer waren; ze mogen ook best wat groter, maar dan blijven ze wat vaster en duurt het garen iets langer.
Dan olijfolie in de pan. Royaal met een hoofdletter R. Stelt u zich zoiets voor:
De aardappels zwemmen er bijna in.Ik leerde trouwens ook dat na afloop deze olie in een 'aceitero', gegoten wordt; door een zeefje belandt de olie in een kannetje, zodat je de olie daarna met gemak nog een keer of twee kunt gebruiken (ik weet weer een leuk cadeautje voor mezelf :-).
Al gauw een minuut of 20/30 laten bakken tot ze echt helemaal gaar zijn. Af en toe omroeren.
Dan afgieten (en de olie opvangen).
Beetje (ja: beetje dit keer) olijfolie in de pan, mengsel er in en bakken maar. Af en toe omdraaien (groot plat bord er tegenaan en draaien als je het niet in de lucht wilt doen).
Is vrij snel klaar, afhankelijk hoe je de eieren wilt.
Resultaat (naast een gezellige middag):
een Echte Spaanse Tortilla, die ik zojuist met de kids heerlijk heb zitten opsmikkelen.
En nu binnenkort eens kijken of ik deze test ook in eigen huize en zonder instructrice doorkom ...
(Eerlijk is eerlijk, sinds deze post, was ik jullie eigenlijk nog een echt Spaans Recept schuldig, toch.)
Thanks! Die ga ik bewaren en binnenkort maken. Das btw wel héél erg veel olijfolie idd, lijkt meer een soort frituren ;)
BeantwoordenVerwijderenSmakelijk! Ha, lijkt wel wat op goede vis moet zwemmen, zoveel olie.
BeantwoordenVerwijderenJammiejammie......alleen die hoeveelheid olie griezelt me toe.
BeantwoordenVerwijderenDat lijkt me een heerlijk recept! Alleen, net wat de anderen ook al zeggen, die hoeveelheid olie.....
BeantwoordenVerwijderen:-) ziet er echt heerlijk uit hoor....
BeantwoordenVerwijderenik maak zelf ook regelmatig een tortilla als makkelijke avondhap ;-)
Lekker! En die echte spaanse heeft ook een echt spaans schort aan, of niet?!
BeantwoordenVerwijderenIk krijg trek!! En die olie? Ach, dat doe je toch niet elke dag... :)
BeantwoordenVerwijderenZiet er goed uit!!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenHandig om de gebruikte olie zo te bewaren, prima om andere dingen in te bakken. In principe doe je ook 't zelfde met de frituurpan, alleen blijft olie/vet daar gewoon in.
Gezellig zo'n kookles, en het ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenohhhh...lekker zeg!! en ik ben al zo'n hobbykok. Ik denk dat ik dit vanavond al ga maken!
BeantwoordenVerwijderenAfijn, leuk dat je bij mijn site op bezoek was :-) al was jouw bezoek wellicht net zo kort als de mijne hier. Want ik was even nieuwsgierig maar daarentegen ook een beetje druk. Dus ik ga nu ff snel mijn baby entertainen en ik kom hier ook zeker weer kijken. Leuk!! Liefs terug
Klinkt goed ga het erg snel even uitproberen! Het lijkt qua ingrediënten een beetje op de rösti die we vroeger altijd in denemarken aten.
BeantwoordenVerwijderenLeuk zeg om nu eens te zien/lezen hoe tortilla nu echt op zijn Spaans gemaakt wordt!
BeantwoordenVerwijderen